De pracht van de Costa Blanca

Guardamar del Segura

Guardamar del Segura is een dorp dat door de eeuwen heen erin geslaagd is voordeel te putten uit de grillen van de natuur die het meer dan eens door elkaar heeft geschud.

Zijn strategische ligging aan de monding van de rivier Segura heeft in grote mate de geschiedenis van Guardamar mee helpen bepalen. De archeologische vindplaats Cabezo Lucero, waar het borstbeeld Dama de Guardamar werd opgegraven, bewijst dat de Griekse nederzetting Alone nadien werd bewoond door de Iberiërs. Ook de Arabieren hadden hier een nederzetting in het oostelijk deel van de stad waar zich nu de duinen uitstrekken. Alle historische overblijfselen worden met tekst en uitleg tentoongesteld in het Archeologisch en Etnologisch Museum dat in het Cultureel Centrum is ondergebracht.

De eerste inwoners van Guardamar vestigden zich binnen de stadsmuren rondom het kasteel dat ook nu nog bezocht kan worden. De aardbeving van 1829 veegde deze eerste nederzetting volledig van de kaart, waardoor de ‘guardamarencos’ zich genoodzaakt zagen andere oorden op te zoeken. Ze vestigden zich iets dichter bij zee, waar nu het huidige Guardamar ligt, en bouwden er nieuwe huizen die tegen een aardbeving bestand zijn.

Eind 19e eeuw liep ook de nieuwe stad gevaar onder de oprukkende zandduinen bedolven te raken. Men slaagde erin het zand de pas af te snijden door lange rijen pijnbomen aan te planten, een combinatie die Guardamar del Segura uniek maakt. Vandaag de dag wordt het oostelijk gedeelte van Guardamar del Segura volledig ingepalmd door de “Duinen van Guardamar”, een reusachtig Bospark dat 840 ha beslaat en dat is uitgeroepen tot Beschermd Natuurgebied. De moeite loont ook een wandeling door het Park Reina Sofía met zijn fraaie meren, watervallen en paden en waar men de autochtone fauna en flora kan bewonderen.

Langs de bijna 15 km lange kuststrook van Guardamar strekken zich heerlijk fijne zandstranden uit. De meest bezochte stranden zijn het Playa Centro of het Playa La Roqueta. Wie de voorkeur geeft aan verlaten stranden, komt aan zijn trekken op het Playa del Moncayo of het Playa de Los Tusales, aan de monding van de Segura. Alle stranden zijn perfect uitgerust voor baders.

Elche: Palmenroute

In het hartje van de Costa Blanca en omringd door meer dan 200.000 palmbomen ligt Elx, qua inwonertal de derde grootste stad van de Valenciaanse Gemeenschap. Elx is een stad die zijn bezoekers alle voordelen van de provincie te bieden geeft. Zijn prehistorie en geschiedenis, zijn natuurlijke rijkdommen en stranden, alsook de grote voorliefde van zijn inwoners, de “ilicitanos”, voor de cultuur en de gebruiken trekken onze aandacht in deze moderne, dynamische en sterk groeiende stad. Elx ligt tussen de gebergtes Sierra del Molar, Sierra de Tabaià of Sierra de Castelar en de zee. Dit gebied omsluit een vruchtbaar stuk landbouwgrond dat bekend staat onder de naam ‘Camp d’Elx’ en dat bezaaid is met plattelandsdorpjes zoals o.a. Les Baies, Perleta, Els Bassars, Torrellano, L’Altet of Matola. De rivier Vinalopó baant zich een weg door de stad en in het in 1632 aangelegde stuwmeer treft men enkele autochtone species aan, zoals de populier van Elx.

In het hartje van de stad strekt zich een belangrijk natuurgebied uit, de ‘Laguna del Fondo’. Op twee kilometer van Elx, richting Dolores, liggen de wortels van het huidige Elx, L’Alcudia. Hier werden prehistorische overblijfselen uit het Neolithicum aangetroffen, alsook Iberische, Romeinse, Westgotische en Islamitische resten. Hier werd tevens het borstbeeld opgegraven dat bekend staat onder de naam ‘Dama d’Elx’ en dat momenteel in het Archeologisch Museum in Madrid wordt bewaard. Op de vindplaats is een museum ingericht dat de geschiedenis van deze eeuwenoude stad in een notendop samenvat. Rond de 10e eeuw zochten zijn bewoners andere oorden op en vestigden zich daar waar nu het huidige Elx ligt. Het nieuwe Elx werd door de Arabieren met duizenden palmbomen omzoomd en in de Arabische annalen uit de 11e eeuw wordt het als belangrijke en heilige moslimstad zelfs vergeleken met Mekka.

In 1265 valt Elx definitief in handen van de Catalaans-Aragonese kroon en komt het onder het gezag te staan van Jaime II. De christenen bezetten de ‘Vila Murada’ (Ommuurde Stad) terwijl de moslims zich ten zuiden van de stad in het ‘Raval’ terugtrekken. De ‘Vila Murada’ herbergt de belangrijksten elementen van het historisch erfgoed van Elx, zoals het Paleis van Altamira of Alcàsser de la Senyoría, de Basiliek Santa María, het Arabisch fort ‘La Calaforra’, het Stadhuis, de Arabische Baden in het Klooster van la Mercé. Deze bezienswaardigheden liggen allemaal op een steenworp van elkaar en zijn dus perfect te voet te bereiken. In het Paleis van Altamira is het Gemeentelijk Archeologisch Museum ondergebracht.

Torrevieja

Torrevieja is gelegen direct aan zee in het Zuidelijk deel van de Costa Blanca, ongeveer 30km ten zuiden van Alicante. De Costa Blanca is een lange kuststrook, beroemd om de beste stranden in Spanje.

De regio is zeer bekend vanwege de twee zoutmeren, de ‘ Salinas de Torrevieja ‘, heel populair bij hart- en rheumapatiënten, en mensen met ademhalingsproblemen. Men zegt dat de zoutmeren een genezend effect hebben op de pijnen die gepaard gaan met deze ziekten.

Het hele jaar door biedt de omgeving een warm en mild klimaat, hetgeen bijdraagt tot de populariteit van de streek. Deze omgeving is omringd door kilometers witte zand stranden, met watersport als belangrijkste kenmerk van deze streek. Zeilen, diepzeeduiken en familieboottochtjes zijn de meeste populaire activiteiten alhier.

De haven van Cabo Roig is één van de vele gezellige havens voor boot eigenaren en watersport liefhebbers

Alicante

Badplaats, havenstad, luchthaven en hoofdstad van de Costa Blanca hebben gezorgd voor een kwart miljoen inwoners. Opvallend is wel de mooie baai die zorgt voor beschutting en aangename temperaturen. Het is een leuke stad om te winkelen en te flaneren. Voor dit laatste moet je zeker in de beroemde Esplanade de España zijn, een boulevard aan de zee.

Zeer belangrijke bezienswaardigheden zin er niet maar toch voldoende om een dagje in Alicante te vertoeven. Breng een bezoek aan de restanten van een kasteel (Castillo de Santa Barbara) boven op de heuvel. Je kan de top bereiken door een lift te gebruiken of met de wagen tot daar te rijden. Boven kan je genieten van mooie uitzichten, er is een zelfs een klein museum en je kan er wandelingen maken. In de benedenstad is het de niet spectaculaire kathedraal, het stadhuis (Ayuntamiento) en het Museum voor Moderne Kunst (Casa de la Asegurada) die je bezoek waard zijn.

Murcia

Murcia is een stad met een rijke historie, die terug te voeren is tot het begin van de negende eeuw. De stad is van oorsprong Arabisch en speelde in die tijd een belangrijke rol op het gebied van handel en oorlogsvoering. Behalve delen van de stadsmuur en de historische vondsten in het archeologisch museum zijn tegenwoordig nog maar weinig overblijfselen van het Arabische Murcia te vinden. De huidige stad ontstond onder Christelijk bewind en dat is overal duidelijk te zien.

Langs twee van de belangrijkste wegen die door de stad lopen, staan talloze schitterende gebouwen die hun oorsprong vinden in de middeleeuwse gildencultuur. In de 18e eeuw maakte Murcia een enorme groei door. De stad breidde zich uit tot ver buiten de eeuwenoude stadsmuren. In de nieuwe stadsdelen verrezen prachtige, barokke kerken.

Het meest prestigieuze religieuze bouwwerk van de stad is de kathedraal. Er werd eeuwenlang aan gebouwd en als gevolg daarvan vertoont de kathedraal een scala aan architectonische stijlen, zoals de barokke voorgevel, de gotische Puerta de los Apóstoles en de renaissancistische Junterón-kapel.

Rondom het imponerende gebouw staan nog meer voorbeelden van 18e-eeuwse architectuur, zoals het Bisschoppelijk Paleis. Iets verderop zijn 19e-eeuwse bouwwerken te vinden, met als meest spectaculaire voorbeeld het casino.